Денеска е ден на македонскиот јазик и македонската азбука

5-ти Мај денот на македонската азбука и македонскиот јазик!

На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по два месеци Министерството за просвета го озакони првиот правопис на македонскиот јазик.
„Јазикот е нашата најкомплетна татковина“.
Македонци, честит нека е Денот на македонскиот јазик!
Нашиот јазик е наше право, наша светост. Да не дозволиме да ни го одземат!